Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biografia

Vámos Zsolt :

Gitáros-zeneszerző, 1969. 04. 26 -án született Gyöngyösön. Zenei pályafutása 1982-ben indult egy helyi iskolai amatőr zenekarban.

A kezdeti időkben nagy hatással voltak rá Carlos Santana és Al Di Meola, akiknek gitárjátéka és zenei világa a mai napig meghatározzák dallamvilágát és gondolkodásmódját.
Szintén fontos példaképei lettek a későbbiekben a nagy öregek közül elsősorban Gary Moore, aki a legnagyobb hatással volt rá, a Whitesnake-ből John Sykes, Yngwie Malmsteen, valamint az amerikai Giant zenekar gitárosa Dann Huff. A felsorolás nem lenne teljes Kee Marcello /Europe/ és Doug Aldrich nélkül. Leginkább önerőből és önszorgalomból tanulta a zenész mesterséget, de emellett nagyon sok segítséget kapott barátjától Alapi Istvántól, az Edda együttes nagyszerű gitárosától, aki katona éveit Gyöngyösön próbálta értelmesen letölteni.
Zsolt 1987-ben végzett az egyik gyöngyösi szakközép iskolában gépszerkesztő műszaki rajzoló szakon, majd azonnal Budapestre költözött, mivel tisztában volt vele, hogy csak ott tud bekerülni a profi zenei vérkeringésbe. Néhány hónapon belül rámosolygott a szerencse és máris az akkor induló Zoltán Erika turnéban találta magát.
Úgy gondolta,meg kell ragadni minden lehetőséget, ha valamit el akar érni. Nem számított milyen műfaj, csak ott legyen az élmezőnyben. Az évek őt igazolták, hiszen sok pályatársa válogatóssága miatt nem érhette el célját.
Ezek mellett a rutinszerzésre is jók voltak azok az évek. Közben beindultak a stúdiózenész munkák is, hiszen Zsoltot egyre többen hívták lemezekre dolgozni. A mai napig közel nyolcvan lemezen dolgozott a magyar pop-rock élet meghatározó, ismert személyiségeivel, szinte mindenkivel.
1990-ben bekerült az akkor újjáalakult Napoleon Boulevard-ba. Ez volt az első zenekar, ahol már nem csak közreműködőként, hanem tagként is jelen volt. A 'Legyetek Jók Ha Tudtok' c. lemez óriási siker volt, több mint százharmincezer darab fogyott belőle, akkor még ez a példányszám számított aranylemeznek.

Ezek a sikerek és tapasztalatok azonban nem elégítették ki zenei ambícióit, zenei igényessége és egyre inkább kialakuló stílusa más zenekarokba sodorta. 1991-ben az akkor szintén átalakuló Exotic együttesbe igazolt át, és a zenekar megszűnéséig - 1992 végéig - ismét sikeres időszakot élhetett meg.
Majd jött élete legnagyobb kihívása, egy saját produkció. Ez egy azóta legendás 'cult' zenekarrá vált Marathon névre hallgató project volt. A Marathon lemezen együtt dolgozhatott Horváth Attilával, akit nem kell bemutatni a magyar rockzene rajongóinak. Együtt írták azt a lemezt, amely abban az időben sok embernek mindennapi szükséglete lett és azóta is jó szívvel emlékeznek rá valamennyien.
A mai napig érik olyan élmények, melyek ehhez a bandához kötik. De sajnos a Marathon nem érhette el célját. Az akkori kiadói szélhámosságok és emberi gerinctelenségek akadályozták meg, hogy a magyar zenei élet meghatározója legyen a Marathon. Ez a sikertelenség és a következő években bekövetkezett általános nemzetközi és hazai zenei élet lepusztulása – igénytelensége miatt Zsolt hosszú éveken keresztül a háttérben session-közreműködő gitárosként próbált szűkösen megélni, fennmaradni.

2000-ben a Bon-Bon együttesbe hívták gitározni, itt azóta is az élő koncerteken találkozhatunk vele.
Majd a világ zenei életében tapasztalható kedvező változások és a rockzene ismételt térnyerése bizakodással és erővel töltötték fel. Pillanatnyilag  koncerteken lép fel a Bon-Bon mellett Sipos F. Tamással, akivel 2004-ben létrehozta a Billy Idol Tribute, majd Faces néven ismertté vált formációt.
Időnként a Vígszínházban is találkozhattunk vele, "A Kertész Kutyája" című vígjátékban váltótársa volt Lukács Petának, akivel régóta jó barátságban vannak.

2007 Szeptemberében az újjá alakult RockBand együttesbe lépett be, melyben gitáros és zeneszerzői feladatokat kapott, valamint a Mobilmánia néven működő zenekar gitárosaként is láthattuk koncerteken.....A Rockband-ből és a Mobilmániából 2010 Jan. 2-án vált ki a zenekar vezető sorozatos inkorrekt viselkedései és pénzügyi visszaélései miatt.

Még 2007 elején Csordás Leventével létrehozott egy modern rock-metál project-et Tears Of Yesterday néven. Leventét a magyar zenei "szakma" mindig is az egyik legjobb és legígéretesebb énekesének tartotta. A TOY anyagot ketten készítik, mely magában foglalja a modern metál, a kalasszikus zene, valamint a progresszív műfaj elemeit, ezt megtöltve tartalmas szövegvilággal és gazdag dallamossággal. A  Tears Of Yesterday egyenlőre a dalok írásával, az első lemez létrehozásával ,valamint az élő koncertezéshez egy színvonalas zenekar szervezésével van elfoglalva........

2009 decemberében felkérést kapott egy újabb rock formációba, a HARD együttesbe, melynek külföldi és hazai megjelenésével egy újabb korszak kezdődött el Zsolt számára. A zenekar énekese Björn Lodin, aki svéd nemzetiségű nemzetközi szinten is jegyzett előadó és producer is egyben, elismerően nyilatkozott gitárjátékáról és zenei beállítottságáról. Lázas munka kezdődött, hiszen a következő HARD lemezen már fontos szerepet kapott mint zeneszerző és mint hangszeres.
2011-ben jelent meg a várt új HARD lemez 'Even Keel' címen, melyet Zsolt Björn Lodinnal énekessel közösen írt, és amellyel végre visszajelzést kaphatott eddigi munkájáról és felkészültségéről a nyugati világ szakmai elitjétől, amely nagyon pozitív és elismerő kritikákban értékelte a munkáját.

2012-ben egy koncert és egy válogatás újrakevert lemez erejéig újraéledt a MARATHON....aztán be is zárta a történetet.

2012 augusztusában hosszú mérlegelést követően összeállt a Gary Moore emlékzenekar Run For Power / Hungaryan Tribute To Gary Moore néven. Célja Gary Moore pályájának rockos korszakát ápolni, megismertetni a fiatalabb korosztállyal, amely nagy jelentőséggel bírt Gary életművében, és amelyet oly kevesen tudnak hitelesen és igényesen prezentálni. Zsolt nagy feladatot vállalt be, amely egyben nemes feladat is...........

2012-ben Kalapács Józsival és Mirkovics "Zserbó" Gáborral létrehozták a KARD együttest.


Kedvencek:

étel: indiai konyha remekei, palacsinta, sushi minden mennyiségben
....

ital: villányi barrique típusú vörösborok, bourbon whiskey, Írsai Olivér :)
évszak: tavasz, ősz...
időtöltés: Shirayan-Vajramutthi, bicajozás, főzés...
zene: Gary Moore, Whitesnake, Evanescence....
gitárosok: Gary Moore, Doug Aldrich, Kee Marcello, John Sykes,Yngwie J.Malmsteen....
zeneszerző: Gary Moore, Ben Moody /Evanescence/, John Sykes
...

ünnep: Éljen Május 1!
város: Somnathpur /India/ , Gyöngyös, Ipolytölgyes :))))
kívánság: Bort, Búzát, Békességet...az igazi zenét szeressétek!...de leginkább a rock zenét!

mondás: "a látszat az úr a látszatra vágyók lelkében..." / Vajrapati:Tigrislélegzet /

gitárok: Gibson Les Paul 1959, Fender Stratocaster 1961.

erősítők: Marshall minden mennyiségben....1959HW , JCM800 1959, JCM2000-DSL50, JMD:1

hobbi: az életem....